Thomas er blevet undervist af Kenneth Jensen i VVS-installationer, og der var under en af hans timer, at han nævnte ordet “commissioning” - et ord Thomas hverken kunne udtale eller stave til, men som han vidste, at han skulle arbejde med - og det har han gjort lige siden. 

Thomas T. Jarløv er uddannet som Energiteknolog i 2011. I dag er han Founder & CEO af CXPLANNER.DK. Vi har snakket med ham om KEA og karrieren.

Q & A:

DEt OM Kea...

Q: Hvordan vil du beskrive KEA med ét ord?  
A: "Alsidig."

Q: Hvad var dit yndlingsmodul og/eller din yndlingsunderviser?
A: "Der var så mange gode undervisere og fag, at jeg ikke kan vælge ét. Det var netop det, som gjorde KEA unik - at man fik noget af alt. En særlig tanke skal dog gå til Jens Højmann og Kenneth Jensen. Jeg var “2. generation” på uddannelsen, og det var Jens, som havde sammensat den - og han havde gjort et suverænt arbejde med det! Kenneth Jensen underviste os i VVS-installationer, og der var under en af hans timer, at han nævnte ordet “commissioning” - et ord jeg hverken kunne udtale eller stave til, men som jeg vidste, at jeg skulle arbejde med - og jeg har arbejdet med lige siden (9 år!!)."

Q: Hvad er dit yndlingsminde fra KEA? F.eks. En sjov historie fra dine studier på KEA. 
A: "Det må være min første dag på uddannelsen. Den klasse jeg kom i bestod af så mange forskellige personligheder og kompetencer - det gav et wow, en undren og dynamik. Jeg tror netop at denne forskellighed i klassen gav en særlig mulighed for at udvikle os fagligt og personligt - og samtidig fik jeg også nogle rigtig gode venskaber."

Q: Hvis du kunne gå tilbage i tiden og ændre en ting fra dine studier på KEA, hvad ville det så være og hvorfor?
A: "Så ville jeg være startet på KEA 5 år senere. KEA har fået så fede faciliteter, som de studerende kan bruge - bare se KEA på Prinsesse Charlottes Gade og alle de ting, som man kan bruge som studerende. Det er et fedt miljø!"

Billede2Billede4

DET KARRIERE-RELATEREDE...

Q: Hvad var dit første job efter dimissionen fra KEA og hvordan fik du det? 
A: "Mit første job var i ingeniørvirksomheden SWECO (den gang Grontmij) i deres Facility Management afdeling, hvor jeg blev ansat i deres commissioning team. Jeg havde haft min afsluttende praktik og skrevet mit speciale i denne afdeling, så jeg var rigtig glad for at kunne fortsætte her.
Afdelingen bestod af mange forskellige faglige profiler - fra VVS-ingeniører, til bygningskonstruktører og til BMS-specialister. Dette alsidige miks af personer og kompetencer var også det, som jeg kendte fra min uddannelse på KEA - og som jeg til dags dato stadig tror er vigtigt, for hele tiden at kunne udvikle sig.
Som “ny i job” skal man vende sig til et andet ansvar end når man går i skole, men heldigvis har de fleste været lige netop i de sko før. Mine kollegaer i SWECO hjalp mig derfor godt i gang, og jeg fik hurtigt ansvaret for energiberegninger, commissioning tests, tilsyn på byggepladser og meget andet spændende."

Q: Hvad ville du gerne være da du var yngre og hvordan passer det med det du laver i dag? 
A: "Da jeg var kommet mig over, at jeg aldrig ville blive tryllekunster, og jeg havde set lyset i Ohm’s lov, så vidste jeg, at jeg skulle være en form for elektriker eller BMS-specialist! Jeg er uddannet elektriker, for jeg synes rent faktisk Ohm’s lov og dens venner er spændende (!!). Men jeg kan også rigtig godt lide “puslespillet”, når man arbejder med strøm - el-installationer, eller nærmere strøm og spænding, kan man altid regne med - i mere end en forstand. Det alt baseret på matematiske formler, men det kræver, at de bliver sat korrekt sammen.
I det meste af min karriere har jeg arbejdet med en form for commissioning - det har været på det praktisk og det strategiske niveau, og jeg har sågar skrevet en bog om det på dansk og engelsk. Commissioning er et stort puslespil, hvor det yderst kritiske, at alt bliver sat sammen korrekt - og det kan dække en hel byggesag med flere tusinde puslebrikker!
I dag arbejder jeg som CEO og hoved-udvikler på www.CxPlanner.dk - som udvikler skal der lægges mange puslespil (programmeringskode), så den del har jeg stadig taget med. Da CxPlanner er et projektstyringsværktøj til byggebranchen, så trækker også stadig meget på min viden som energiteknolog - det er den viden der gør, at jeg kan udvikle produkter til byggebranchen"

Q: Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud som CEO hos CxPlanner? 
A: "Jeg er et A-menneske, så dagen starter gerne ved 06:00 tiden. Her gennemgår jeg mails og får planlagt dagens opgaver ved brug af Lean værktøjet Kanban. Dagene kan være ret forskellige, men ofte indeholder de en del programmering, snak med kunder, afklaringer med eksterne samarbejdspartnere, ud og undervise brugere.
Ofte holder vi også workshops med vores kunder, hvor vi gennemgår kravs- og designspecifikationer, der benyttes til udviklingen samt er ude og teste vores produkt på konkrete byggerier. Det er et arbejde, som foregår både på kontoret men også ude on-site."

Q: Hvad er det bedste ved din karriere? 
A: "Det er, at den stadig er i gang. Min karriere har ført mig mange forskellige steder hen, og jeg tror ikke at dens udvikling er slut endnu. Uddannelsen på KEA som Energiteknolog gjorde, at jeg fik et bredt funderet erfaringsgrundlag, som netop gjorde mig i stand til at arbejde med mange forskellige ting.
Den allerførste opgave jeg fik, var at beregne energiforbruget ifm. en retssag, hvor en lejer af en bygning ikke var enig i udgifterne. Herefter arbejdede jeg rigtig meget med commissioning, hvor jeg udførte funktionsafprøvninger, system integrationstest og tilsyn - altså en masse arbejde på byggepladser. Det førte mig så over i mit arbejde i Københavns Lufthavne, hvor mit fokus blev mere taktisk og strategisk - jeg skulle nemlig designe og implementere en commissioning proces. Og nu, slutteligt, har jeg udviklet et digitalt byggestyrings software til byggebranchen, som giver en helt anden dagligdag."  

Billede7Billede5

DET PERSONLIGE... 

Q: Kan du fortælle os en sjov/anderledes ting om dig selv, og hvordan du bruger den i dagligdagen? F.eks. En kompetence eller en ting kun få kender til.  
A: "Jeg har lært mig selv at programmere - da vi i folkeskolen skulle lære fremmedsprog (fransk..) fandt jeg hurtig ud, at computer-sprog var langt mere mig. Jeg arbejder nu i mit eget IT-firma - det har understreget for mig, at det er lysten som driver værket: “01000011 01111000 01010000 01101100 01100001 01101110 01101110 01100101 01110010”."

Q: Hvad er din favoritbog at læse eller podcast at lytte til? 
A: "Min absolutte favorit bog er “Guide til commissioning i praksis”."

Q: Hvilken personlig præstation er du mest stolt af, og hvorfor?
A: "At jeg er den første i Europa, der har opnået commissioning certificeringer QCxP, CxA og CxM fra University of Wisconsin Madison, samt at jeg efter længere tid fik skrevet og udgivet min bog “Guide til commissioning i praksis”."

Q: Hvis du kunne spise middag med fire personer, levende eller døde, hvem ville du så vælge, og hvorfor? 
A: "Det må være Bill Gates - jeg er så dybt imponeret over hans tilgang til livet, hans ihærdige arbejde på at gøre verdenen et bedre sted, og den energi han lægger i Gates Foundation. 2, 3 og 4 må bliver min søster, mor og kæreste, da jeg gerne vil dele oplevelsen med dem."

Q: Hvilket godt råd vil du give KEA studerende eller andre KEA Alumne? 
A: "1) Nyd det. Tiden på KEA er fed - den er fed fordi du får tid og muligheden for at lære. Havde jeg haft muligheden, så havde jeg taget en uddannelse mere.
2) Lav din lektier. Og læs 2 sider frem, så du ved hvad i skal høre om i morgen. Viden er vigtig, når man skal ud på arbejdsmarkedet.
3) Skal du arbejde i byggebranchen - så skal du studere commissioning :). Hvis du vil vide mere om commissioning, så tjek den danske wiki cxwiki.dk eller få finge i commissioning bogen. Har du lyst til at vide mere om commissioning, må du også altid connecte med mig på min LinkedIn: Thomas T. Jarløv"

Billede8